28.7.2022

Oikeudenkäynnissä läheisen kanssa

Läheissuhdetta koskeva oikeudenkäynti asianajajan näkökulmasta

Perheen sisäiset erimielisyydet voivat kärjistyessään saada ihmisen ryhtymään täysin odottamattomiin toimiin. Kun tunteet voittavat järjen, voidaan omaa pahaa oloa, pettymystä ja vihaakin purkaa läheisiin. Asianajajien työssä tällaisia tilanteita tulee vastaan asioissa, jotka voivat koskea esimerkiksi riitaista eroa, lasten huoltoa ja tapaamista koskevaa erimielisyyttä taikka läheissuhdeväkivaltaan liittyvää rikosprosessia.

Läheissuhteita koskeville asioille on myös tavallista se, että usein riitaisetkaan osapuolet eivät läheisen suhteensa vuoksi joko voi päästä tai lopulta edes halua toisistaan kokonaan eroon. Esimerkiksi pienten lasten vanhempien on lähtökohtaisesti kyettävä hoitamaan yhteisten lastensa asioita riitaisenkin eron jälkeen. Myös läheisen vakavankin loukkauksen kohteeksi joutunut asiakas voi suhtautua hyvin ristiriitaisesti häntä loukanneeseen läheiseen ja toiveena voi lopulta edelleen olla tervehdyttää äärimmilleenkin tulehtunut tilanne.

Läheissuhdetta koskevien asioiden luonteen vuoksi, niiden hoidossa asianajajan ja asiakkaan välisen luottamussuhteen ja hyvän kommunikaation rooli korostuu. Asiakkaan on tunnettava, että asianajaja ajaa tosissaan asiakkaan asiaa ja ymmärtää tämän tilannetta. Toisaalta asianajajan on kyettävä arvioimaan itse asiaa objektiivisesti ja usein pyrittävä toimimaan myös siten, että kärjistynyt tilanne saataisiin rauhoittumaan.

Vaikka läheissuhteita koskevat asiat ovat luonteensa vuoksi toisinaan haastavia hoitaa, on aina ilo nähdä asiakkaan valtava helpotus, kun asia saadaan onnistuneesti päätökseen. Alla mieltä lämmittävä palaute koskien hiljattain tuomioistuimessa ratkaistua läheissuhdetta koskevaa rikosasiaa.

Palaute läheissuhdetta koskevan oikeudenkäynnin osapuolelta

Palvelu, jota saimme perheelleni ja itselleni, koski tosi monisyistä läheissuhderiitaa, jossa suuttumus ja käytetyt keinot löivät yli ymmärryksen ja kaiken kohtuuden.

Legistalta saatu palvelu ja apu oli todella hienotunteista ja asiassa pysyvää. Jo ensimmäinen puhelu, jonka soitin liian myöhään, kun uskoin ja toivoin että tilanne rauhoittuu itsestään, toi luottamuksen ja rauhoitti huolestuneisuutta. Heti huomasi, että nyt asia, josta ei itse ymmärrä yhtään mitään, on osaavissa käsissä.

Minuun oikeasti teki vaikutuksen, kun seurasin työtä, jota osaava asianajaja tekee, kuinka hyvin huomaa kaiken tarvittavan ja ylittää maallikkoa hämäävät ”lillukanvarret”. 

Ja nyt kun tutkinnassa ja oikeussalissa asia on selvinnyt niin kuin oikein on, ei voi, kun odottaa että asiat perheessämme muutenkin järjestyvät ja selviävät. Osin jo ovat lähteneet selviämäänkin.

Kiitoksia vielä.

Huojentunut perheenisä